Sibirska aronija – ljekovita svojstva, uzgoj i primjena

Sibirska aronija je bobičasto voće, izgledom najsličnije borovnici. Ljekovita svojstva ove biljke prvi su otkrili Sjevernoamerički Indijanci, koji su aroniju koristili kao hranu, ali i kao lijek protiv raznih tegoba. Svježe plodove sibirske aronije upotrebljavali su kod želučanih i crijevnih smetnji, te kao sredstvo protiv proljeva, dok su čaj od listova aronije koristili kod zaustavljanja krvarenja iz rana.

Danas sibirska aronija nailazi na široku primjenu, s obzirom na njezina izuzetna ljekovita svojstva. Osim toga, uzgoj ove biljke ne zahtijeva nikakvu posebnu njegu, tako da je pogodna za sadnju u manjim vrtovima i na manje plodnom tlu.

Ljekovita svojstva sibirske aronije

Između ostalog, sibirska aronija pomaže kod sljedećih tegoba:

 • Poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave te pomaže kod glavobolje i migrene, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti.
 • Pospješuje bolji rad štitnjače, poboljšava i regulira izlučivanje njezinih hormona te pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti.
 • Čisti krv, pospješuje cirkulaciju krvi, smanjuje visok krvni tlak i količinu šećera u krvi te pomaže kod upale vena i proširenih vena.
 • Smiruje grčeve, bolove te upalu sluznice želuca i crijeva, pomaže kod čira na želucu i želučane nervoze te zaustavlja proljev.
 • Pospješuje bolji rad jetre i neutraliziranje štetnih tvari. Također, pomaže kod upale žučnog mjehura i žučnih kanala, žutice, žučnog pijeska i žučnih kamenaca.
 • Ima antikancerogeno djelovanje, s obzirom da u velikom postotku ubija maligne ćelije kod tumora mozga, pluća, debelog crijeva i jetre.
 • Kao izuzetan antioksidans, sibirska aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma.
 • Vraća loš kolesterol u normalu, omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, regenerira arterijsko mišićno tkivo i povećava njihovu elastičnost. Također, poboljšava prokrvljenost miokarda.
 • Liječi urinarne infekcije i upalu prostate
 • Sprječava bakterijske i virusne infekcije te potiče jačanje imuniteta
 • Poboljšava vid
 • Povećava elastičnost kože te smanjuje prisutnost bora i strija, uklanja tamne mrlje od sunca i ispucale kapilare, osvježava kožu i usporava starenje
 • Potpomaže čišćenje organizma tako što se veže za teške metale i radioaktivne elemente u tijelu te omogućuje njihovo izlučivanje
 • Višestruko skraćuje vrijeme zarastanja rana i vrši njihovu dezinfekciju, što je naročito važno u postoperativnom periodu (biofenoli, vitamin P,C i E)

Sibirska aronija izuzetna je i zbog velikog broja vitamina (A,C,P, iz skupine B-B9, B6, B2, vitamin E i betakaroteni, antocijani-boje, tanini i čreslovina), koji se nalaze u njezinu plodu, zajedno s kalijem, kalcijem, željezom, manganom, molibdenom, jodom i fosforom.

Uzgoj sibirske aronije

Do nedavno slabo poznata, sibirska aronija danas nailazi na sve širu primjenu. Ovu biljku je izuzetno lako uzgajati, a pogodna je i za sadnju unutar manjih vrtova i na manje plodnom tlu.

Aronija je otporna na niske zimske temperature i kasne proljetne mrazove, a njezin uzgoj ne zahtijeva posebnu njegu. Također, sibirska aronija ne zahtijeva prskanje jer nema prirodnih neprijatelja.

Posađena u vrtu, aronija će već nakon godinu dana dati prve plodove, koje beremo u rujnu, kada su dovoljno zreli i blještavo crni. Ukoliko zreli plodovi ostanu na biljci, oni se neće pokvariti ili otpasti, stoga se branje plodova može produžiti i na dva mjeseca.

Primjena sibirske aronije

Neki od proizvoda gdje postoji mogućnost upotrebe sibirske aronije su:

 • sokovi i čaj
 • likeri i rakije
 • jogurti
 • konditorska industrija
 • prirodne boje
 • farmaceutska industrija

Sok odnosno čaj od aronije vrlo je ljekovit napitak, koji nema neželjenih efekata, a u svakom slučaju povoljno djeluje na imunološki sustav, otpornost organizma te poboljšavanje krvne slike.

Osim soka i čaja, iz plodova sibirske aronije mogu se pripremati ukusne marmelade, kompoti, voćne kaše, sirupi i razne voćne slastice.

Također, sibirska aronija može se miješati i s drugim voćem, čime se ostvaruje bogata aroma i lijepa tamna boja.

Plodovi sibirske aronije mogu se jesti i svježi, bez ograničenja, a naročito se preporučuju kod bolesti želuca i crijeva te protiv proljeva. Također, mogu se koristiti kuhani, pečeni ili osušeni, a mogu se i zamrznuti za kasniju upotrebu.

Osim toga, plodovi su vrlo ukusni umiješani u jogurt, svježi sir te ostala mliječna jela.

Plodovi sibirske aronije mogu se osušiti i samljeti te kao cijeli ili kao brašno dodavati tijestu za kruh, peciva i kolače.

Također, od plodova aronije mogu se pripremati osvježavajući voćni napici, rakija, liker, ocat ili vino.

Plodovi sibirske aronije mogu se zamrznuti, s obzirom da se poslije odmrzavanja gotovo uopće ne razlikuju od svježih plodova, ni po boji, niti po čvrstoći.

Izvor: Kreni zdravo – https://www.krenizdravo.rtl.hr/zdravlje/biljna-ljekarna/sibirska-aronija-ljekovita-svojstva-uzgoj-i-primjena